Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a initiat in 2009 un program de consultari cu reprezentanti ai mediului asociativ romanesc din state in care exista comunitati romanesti numeroase. In cadrul acestui program o delegatie a reprezentatilor comunitatilor romanesti din Statele Unite a fost invitata la Bucuresti in perioada 29 septembrie – 3 octombrie, 2009, pentru a prilejui un schimb de opinii cu liderii institutiilor politice, religioase si ale societatii civice representative ale statului roman (Presedintie, Parlament, Guvern, Patriarhie, Televiziunea Romana).

Delegatia reprezentatilor comunitatilor romanesti din SUA a fost alcatuita din Cristian Calugarita, Presedintele Societatii Viitorul Roman, Ion Anton, membru al Societatii Viitorul Roman si al Consiliului Mondial Roman, Neculai Popa, Presedintele Consiliului Romano-American si Secretar General al Consiliului Mondial Roman, toti trei din Los Angeles, California, Octavian Cojan, Presedintele Comunitatii Romano-Americana din Illinois, Petru Amarei, Presedintele lui Romanian Television Network, Steven Bonica, Editorul lui Romanian Tribune si Chairman al lui Romanian Chamber of Commerce and Industry din Chicago, Michael Oros, Presedintele Societatii Romano-Americanilor din Portland, Preot Doctor Theodor Damian, Parohul Bisericii Ortodoxe “Sf. Apostoli Petru si Pavel” din New York, Iulian Calinov, reprezentatntul comunitatii romanesti din Seattle, Prof. Smaranda Cazan-Livescu, Presedinte a Uniunii Internationale a Femeilor Romane, Inc., din Atlanta, Andra Munteanu, Tresurer al Societatii Round Table din Chicago, Grigore Culian, patronul si editorul saptamanalului New York Magazine, din New York, Alin Rosca, fondatorul lui Romanian-American Professional Network si Consul Onorofic al Romaniei la Cleveland si Stelian Plesoiu, reprezentand comunitatea romana din Chicago.

Pe toata durata vizitei la Bucuresti au fost abordate teme legate de identificarea modalitatilor optime de sprijinire a demersurilor organizatiilor pentru pastrarea si promovarea valorilor culturale romanesti, consolidarea unui parteneriat active in beneficial comunitatii romanesti si al promovarii imaginii si intereselor Romaniei, precum si implicarea excelentei romanesti din Statele Unite ale Americii in sprijinul dezvoltarii economice, sociale, cultural si tehnologice a societatii romanesti.

Delegatii s-au adunat in saloanele restaurantului “Select” din Aleea Alexandru, in seara zilei de 29 septembrie, la un dineu oferit de Departamentul Originarilor din Romania, si unde au fost primiti de Directorul departamentului, Dan Stoenescu si o echipa de consultanti. La cina delagatia americana a fost salutata de catre deputatul diasporei in Parlamentul Romaniei, reprezentand zona America-Australia, Mircea Lubanovici.

Prima intalnire a zilei de 30 septembrie a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde gazdele, Ministrul Secretar de Stat Eugen Tomac si Directorul Dan Stoenescu au avut ocazia sa cunoasca mai in detaliu delegatia si sa dezvolte un dialog amplu acoperind o varietate de teme. Ministrul Tomac a subliniat importanta instituirii uni parteneriat activ intre departamentul pe care il reprezinta si comunitatile romanesti din Statele Unite.

Delegatia a avut apoi ocazia sa viziteze Televiziunea Romana, unde au fost primiti de catre domnul Alexandru Sassu, Directorul Televiziunii Romane, SRTV, si doamna Beatrice Comanescu, directorul TVR International. Domnul Sassu a facut o prezentare a institutiei pe care o conduce, ai carei 3000 de angajati lucreaza la difuzarea emisiunilor TV pe 12 canale diferite. Atat domnia sa cat si doamna Comanescu au subliniat dificultatile pe care le intampina cu bugetul modest si procurarea drepturilor de autor productiilor care le difuzeaza pe post. Discutiile au abordat rolul televiziunii in caminele romanilor din diaspora si au fost discutate posibilitati de colaborare cu comunitatile din Chicago si Los Angeles.

Cristian Calugarita, Presedintele, Societatii Viitorul Roman