Sarbatorile de iarna sint, pentru noi toti, prilej de bilanturi sufletesti, profesionale si, mai cu seama in tumultul atit de vehiculatei crize economice mondiale, si financiare. Intrebari de tipul :“cind s-a mai dus inca un an?” si constientizarea lipsei de “rabdare” a timpului devin un “conversation starter” al lunii decembrie. Decembrie e insa si luna in care bucuria revederii familiei si prietenilor in dulcea lumina a Sfintelor Sarbatori ne consoleaza si ne face sa uitam de nostalgia timpului fugar.

In seara de 12 decembrie am participat, impreuna cu Virgil si Thea, fetita noastra de 8 ani, la dineul organizat, la Athletic Club, de Societatea “Viitorul Roman”, alaturi de Consulatul General al Romaniei din Los Angeles. Pentru noi a fost o mare bucurie reintilnirea multor prieteni si cunostinte, intr-un cadru de o eleganta clasica. Am remarcat cu placere prezenta, printre altii, a domnului Catalin Ghenea, Consulul General al Romaniei la Los Angeles, cu sotia si baietelul, a Consulului Onorific al Romaniei in Florida, Claude Matasa, cu sotia, a lui Neculai Popa, presedintele Consiliului Romano-American si Secretar General al Consiliului Mondial Roman, alaturi de Parintele Viorel Visovean, Parohul Misiunii Ortodoxe Romane “Sf. Apostol Andrei”din Los Angeles. Din Las Vegas a fost prezenta si fosta presedinta a “Viitorului Roman”, doamna Stela Cepoi, cu un grup de prieteni.

Banchetul a fost dedicat sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei si comemorarii a 20 de ani de la Revolutia Romana din Decembrie 1989. In deschidere, doamna prof. dr. Ileana Costea, amfitrioana festivitatii si vice presedinta Societatii, a multumit tuturor pentru prezenta si a reamintit de scurgerea a doua decenii pe la prabusirea regimurilor comuniste est-europene, moment de o mare importanta istorica si emotionala pentru romani. Silvia Cazacu a cintat apoi Imnul de Stat al Romaniei, urmata de National Anthem-ul american, in varianta de o surprinzatoare prospetime interpretativa a lui Fred deWysocki.

Presedintele Societatii “Viitorul Roman”, domnul Cristian Calugarita, a propus audientei o scurta retrospectiva a celor petrecute de la declansarea Razboiului Rece pina la demolarea Zidului Berlinului, culminand cu momentele “Brasov 1987”, “Timisoara 1989” si evenimentele din decembrie 1989 din Bucuresti si celelalte orase ale tarii, care au dus la inlaturarea lui Ceausescu. Revenind in prezent, Cristian Calugarita a metionat traiectoria ascendenta pe care s-a inscris Romania. Astfel, Romania a adoptat economia de piata, cetatenilor li s-a deschis calea spre libertate si democratie, iar astazi exista in Romania alegeri libere. Romania este acum parte din UE si NATO. Presedintele Viitorului Roman a prezentat apoi mesajul de felicitare cu ocazia Zilei Nationale primit de la Los Angeles Commissioner Frank de Balogh. In incheiere, domnul Calugarita a oferit multumiri celor care au contribuit la organizarea sarbatoririi: Ileana Costea, Jerry McDaniels, Rodica Sinescu, Ionela Kloes, Ana Calugarita, familia Sirbu, Fred deWysocki, Laura Popa, Clipa Romanian Magazine, Miorita USA si, nu in ultimul rind, domnul Catalin Ghenea si Consulatul General al Romaniei la Los Angeles. Au fost profund apreciate generoasele donatii din partea parohiei Bisericii Sfintul Ioan Botezatorul din Los Angeles si a doamnei Elena Popescu, a lui Frank de Balogh, precum si de la Miron si Millie Bonca din Costa Mesa.

A urmat discursul Excelentei Sale, Consulul General al Romaniei la Los Angeles, domnul Catalin Ghenea, care, in contextul unei treceri succinte in revista a evenimentelor din Decembrie 1989 si a semnificatiei zilei de 1 Decembrie, a amintit si de recentele mult disputate alegeri electorale din Romania.

Atmosfera antrenanta, cu stiluri muzicale pentru toate gusturile, s-a datorat in buna masura cuplului Bill si Silvia Cazacu , asa- numitul International Duo din Las Vegas. La rindul sau, Fred deWysocki ne-a incintat cu o serie de slagare ale lui Elvis.

Mesele festiv aranjate si decorate cu aranjamente florale proaspete si delicate, opera doamnelor Kloes si Sinescu, precum si cina gustoasa completau un decor dominat de eleganta, caldura sufleteasca si speranta intr-un nou inceput de an, poate mai bun. Zimbind si inconjurati de atitia copii frumosi si in continua miscare (Thea, Vivian, Cristiana, George-Philip, Andrew, Manuela), noi, unii copiii de acum 20 de ani, invatam din nou sa ne bucuram de libertatea de a fi fericiti si pe alte meleaguri, printre prieteni.                   ,                                                                                                                                                                16 decembrie 2009                                                Anca Adumitroaie