1998 24 IANUARIE LA LOS ANGELES

Ziua de 24 ianuarie a fost dublu sarbatorita de membrii Societatii Viitorul Roman din Los Angeles. Evenimentul, prilej de mindra reminiscenta a actului istoric din 1859, a fost marcat de prezenta in Los Angeles a Directorului lui Romanian Cultural Center din New York, criticul de arta Coriolan Babeti. In seara zilei de 23 ianuarie, domnia sa, s-a intilnit in eleganta resedinta a familiei Jon si Stela Cepoi, cu membri societatii Viitorul Roman, oficialitati, oameni de afaceri, cultura si arta. Dintre cei prezenti amintim pe noul Consul General al Romaniei in Los Angeles, D-l Iulian Buga, impreuna cu D-na Consul Mihaela Buga si fiica Irina, Consulul General Mihai Sion cu sotia, actrita Ioana Pavelescu Sion, Dr. Nicolae Tutos, pictorul Cuciureanu, Doamna Carmen Popa, binecunoscuta interpreta de muzica populara romaneasca Maria Ciobanu, Ing. Cristian Calugarita, cu sotia, Ana Calugarita, D-l Aristide Buhoiu Jr. si D-na Andreea Buhoiu, de la ziarul “Universul”, Ing. Victor Kloes cu sotia, D-na Neli Kloes, D-l si D-na Thomas Schertzberg, D-na Doina Lupascu, Ing. Cornel Istrate, cu sotia, D-na Daniela Istrate si  D-na Florenta Greynald. In urma unui dineu inzestrat cu cele mai distinse bucate oferite de arta culinara romaneasca si americana, la care si-au adus contributia membrii societatii, discutiile s-au focalizat in sfera reprezentarii culturii romanesti si a dezvoltarii imaginei Romaniei pe pamintul nord-american. Directorul Centrului de Cultura Romanesc din New York a subliniat importanta voluntarismului romano-americanilor in atingerea obiectivelor misiunii sale in America. Domnia sa a adus la cunostinta audientei eforturile pe care le intreprinde pentru a contacta si consolida relatiile cu toate comunitatile romanesti din America de Nord, cit si cu importante centre si institutii de cultura americane si canadiene. D-l Coriolan Babuti si-a oferit cooperarea in semnalarea tuturor activitatilor sau evenimentelor culturale romanesti care vor avea loc in viitor pe tarimul american, spre eventuala cooperare cu Societatea Viitorul Roman. Seara a luat sfirsit cu un microrecital de romante oferit ad-hoc de minunata voce a D-nei Maria Ciobanu.

Peste 20 de membri ai societatii s-au reintilnit in seara zilei de 24 ianuarie in aceeasi ambianta plina de caldura oferita de caminul familiei Cepoi. Pe fondul muzical al frumoaselor noastre cintece patriotice, asigurat de D-l Jon Cepoi, intilnirea a prilejuit o detaliata trecere in revista a activitatii desfasurate de societate in anul 1997, in cadrul sedintei anuale a Comitetului Executiv al societatii.

Dupa lectura si aprobarea notitelor sedintei de anul trecut, a urmat raportul trezorierului societatii, D-l Miron Bonca, aprobat in unanimitate. In rapoartele Presedintei, D-na Stela Cepoi, Directoarei Culturale, D-na Florica Kramar, si a Directorului de Protocol, D-l Cristian Calugarita, au fost subliniate cele trei importante evenimente ale anului trecut, organizate de Societatea Viitorul Roman. Actiunea centrala din prima jumatate a anului, relatata de noi pe larg intr-o corespondenta anterioara, a fost prilejuita de sarbatorirea, timp de trei zile, a Zilei Independentei (10 Mai), cu participarea extraordinara a Altelelor Lor Regale, Printesele Irina si Sofia ale Romaniei. O mentiune disticta a fost acordata superbului efort material, organizatoric si sufletesc al Directoarei Culturale, D-na Florica Kramar, care a organizat o serata de neuitat in eleganta sa hacienda, in onoarea celor doua Printese, unde, cei 80 de alesi invitati au fost delectati de un dineu de proportii si calitate absolut regala. Activitatea doamnei Kramar a fost, de altfel, elogiata in organizarea tuturor celorlalte evenimente ale societatii, de-a lungul anului trecut.

Urmatoarele doua actiuni supuse discutiei au fost Banchetul Anual al Societatii (1 noiembrie) si “Revelionul Veseliei” (31 decembrie) care au strins sute de romani in elegantele saloane ale hotelului Hilton si Odyssey, respectiv. Asa dupa cum a subliniat D-l Cristian Calugarita, Directorul de Protocol al societatii, doua grupuri noi de participanti si-au aratat tot mai mult prezenta la activitatile societatii: un numar tot mai mare de oameni de afaceri si intelectuali (doctori, ingineri, arhitecti) cit si un contingent crescut de tineri care au imprimat o nota de dinamism si vivacitate activitatilor societatii Viitorul Roman.

De altfel, D-na Stela Cepoi, Presedinta organizatiei, a raportat bucuria primirii a 20 de noi membri in rindurile societatii in anul 1997.

In incheierea celor aproape 4 ore de sedinta, a fost ales noul comitet executiv pe anul 1998, ilustrat mai jos. Din adunarea prezenta, in afara tuturor celor mentionati mai jos, au mai luat parte D-na Millie Bonca, D-na Mary Ursa, D-na Ileana Petrescu si noul membru al societatii, D-l Eugene Barna.

Finalul acestei adunari a culminat cu o entuziasta schimbare de idei in alcatuirea programului de activitati al societatii pe 1998, din care amintim:

  1. Identificarea unui locas special dedicat intrunirilor si activitatilor societatii (responsabil: Jon Cepoi).
  2. Identificarea si contractarea unui hotel/restaurant pentru organizarea Revelionului ‘99 (responsabil; Cristian Calugarita)
  3. Organizarea Banchetului Anual al Societatii, pe data de 7 noiembrie la hotelul Hilton (responsabil: intregul comitet).
  4. Organizarea sarbatoririi Zilei Independentei Romaniei, pe data de 9 mai, in frumoasa si spatioasa gradina a familiei Victor si Neli Kloes (responsabil: Neli Kloes / intregul comitet).
  5. Organizarea de excursii si tururi (J. P. Getty Museum)- (responsabil: Florica Kramar / intregul comitet)
  6. Stabilirea a doua burse (scholarship funds) in valoare de $ 500 fiecare, prin intermediul donatiilor (responsabil: Florica Kramar).
  7. Formarea unui Comitet pentru Activitatile Tineretului (responsabili: Dan Popa – Director, Laura Carmen Samoila, Michelle Badea, Roxanne Istrate; Daniela Istrate – Coordinator).
  8. Sponsorizarea unui transport de medicamente pentru Romania (responsabil: intregul comitet).

O sedinta speciala de planificare a fost anuntata pentru data de simbata, 7 februarie, care va avea loc tot la resedinta familiei Cepoi. Toti cei prezenti s-au delectat apoi din generoasele bucate oferite de gazde, cu participarea culinara sau/si financiara a intregului comitet.

Cu siguranta ca nimic din cele raportate nu ar fi fost posibil fara entuziastul voluntarism al intregului comitet de conducere al societatii, cit si al altor membrii implicati in reusita activitatilor societatii. Eforturile depuse de D-na si D-l Cepoi de-a lungul intregului an au fost indelung apreciate de toti cei prezenti. Rind pe rind au fost scoase in evidenta nenumaratele dumnealor merite in promovarea, organizarea si donatiile facute de acesti doi stilpi ai organizatiei din Los Angeles: D-na Stela Cepoi, dovedindu-se un energetic si inteligent “motor” al societatii pe care o conduce, iar D-l Jon Cepoi, acelasi intelept si rafinat consilier si activist care a stirnit, de peste doua decenii, admiratia intregii comunitati din Sudul Californiei, comunitate care asteapta cu interes un nou si bogat an de activitati al Societatii Viitorul Roman.

COMITETUL EXECUTIV AL SOCIETATII VIITORUL ROMAN – 1998

CHAIR NAME
PRESIDENT STELA CEPOI
VICEPRESIDENT MARIAN SARBU
VICEPRESIDENT

DIRECTOR OF PROTOCOL

CORRESPONDENT

 

CRISTIAN CALUGARITA

SECRETARY DANIELA ISTRATE
TREASURER ANA CALUGARITA
ASSISTANT TREASURER MIRON BONCA
CONTROLLER VIOREL PETRESCU
CONTROLLER IONELA KLOES
CULTURAL DIRECTOR

FUND RAISING CHAIR

FLORICA KRAMAR
YOUTH AFFAIRS DIRECTOR DAN POPA
YOUTH AFFAIRS COMMITTEE LAURA CARMEN SAMOILA

MICHELLE BADEA

ROXANNE ISTRATE

MEMBERSHIP CHAIR JON CEPOI
DELEGATE TO UNION & LEAGUE MARIAN SARBU
ALTERNATE DELEGATE JON CEPOI

Cristian Calugarita,

Social Correspondent