Societatea Viitorul Roman, la invitatia Consulatului General al Romaniei in Los Angeles si a lui Los Angeles County Office of Protocol, a participat la sarbatorirea a 150 de ani de atestare documentara a lui Los Angeles County, duminica 20 februarie, 2000. Manifestarea a intretinut trei segmente: standuri de prezentare, festival si parada, care au fost detaliate la sedinta de lucru din 12 ianuarie, organizata de oficiul de protocol al lui Los Angeles County, sedinta la care Cristian Calugarita, Presedintele Societatii si Petra Vlah, coordonatoarea Relatiilor cu Publicul a Viitorului Roman, l-au insotit pe Prof. Dr. Nicolae Constantinescu, Consulul General al Romaniei. Domnul Cristian Calugarita a fost propus si ales de catre reprezentantii comunitatii romanesti coordonatorul evenimentului.

Zecile de standuri presarate de-alungul parcului Hancock, situat in centrul cultural al Los Angelesului, au prilejuit celor 53 de comunitati etnice participante sa-si prezinte atit mostenirea culturala din tarile lor de origina, cit si realizarile lor in vasta paleta multiculturala a Los Angelesului. “ In Los Angeles traiesc oameni proveniti din absolut toate tarile lumii” a afirmat la conferinta de presa din 8 februarie, Ginger Barnard, sefa oficiului de protocol, eveniment la care Romania a fost reprezentata de trei membri ai Viitorului Roman, Ana Calugarita, impreuna cu fratii Anton si Corina Dragan, etalind distinsele noastre costume populare.

Standul “Romanian Heritage” a expus sutelor de vizitatori nestemate ale culturii populare traditionale romanesti, precum porturi populare, icoane, oua incondeiate, fluiere, albume cu minastirile din Romania si cit alte obiecte de arta populara aduse din Romania de doamna Mariana Chintoiu, muzeografa la Muzeul Satului din Bucuresti.

Standul “Romanian-American Community”, omagiind prezenta celebrului sculptor Constantin Brancusi la Norton Simon Museum, a prezentat o reproducere dupa Pasarea Maiastra, desemnata Sculptura Secolului de catre un sondaj de opinie facut de Time magazine. De o parte si de alta au fost expuse afise prezentind pe copilul pictor minune, Alexandra Nechita, distinsa membra a Societatii noastre, si pe Virginia Muntean, talentata pianista si compozitoare precoce. Panoul urmarit cu mare interes a fost cel al Societatii Viitorul Roman, alcatuit cu rafinament de directoarea culturala a societatii, doamna Florica Kramar. Panoul a etalat un fotomontaj oferind o excursie prin istoria organizatiei, avind in centrul sau un pergament care facea o scurta prezentare a celor 74 de ani de existenta. O colectie de poezii a Petrei Vlah, alaturi de prezentari ale saptaminalului Meridianul Romanesc (ziar aflat sub conducerea doctorului Marius Badea, Directorul de Relatii cu Publicul al societatii noastre), a revistei Origini si a ziarului Universul au intregit sectorul publicistic al standului. Prezentarea a fost completata de brosuri si pliante infatisind activitatea Uniunii si Ligii Societatilor Romanesti din America, icoane pe sticla realizate de artista californiana Runa Petringenaru, fresce ale Romaniei de azi, asigurate de Dream Tours International, agentie condusa de noul membru al societatii noatre, domnul Doru Afloarei, s.a.m.d. Responsabila cu amenajarea acestui stand a fost corespondenta de presa a Viitorului Roman, Petra Vlah, ajutata de arhitecta Cornelia Rasco. O nota distincta a fost adusa standului de prezenta programului Romanian-American Voter’s Registration care a adus zeci de semnaturi pe listele de inrolare puse la dispozitie.

Cel de-al treilea stand prezentat de comunitatea romaneasca si intitulat “A Taste of Romania” a oferit traditionalele produse culinare romanesti – mititei si sarmalute – tuturor celor interesati de specialitatile rominilor. Standul, organizat de domnul John Tudor, patronul restaurantului Mignon si totodata nou membru al societatii noastre a avut, asa dupa cum era de asteptat, un mare succes.

 

Festivalul Natiunilor a reunit pe cele patru scene pe care s-a desfasurat reprezentantii artei si culturii traditionale a peste 20 de tari. Aplaudati de zeci de spectatori strinsi in fata scenei 4, artistii romani au deschis Festivalul Natiunilor cu o reprezentare de inalta tinuta. Vicepresedinta Societatii, doamna Ionela Kloes, reponsabila de desfasurarea acestui segment al festivitatilor, a prezentat audientei executiile de exceptie ale Corului Bisericii Penticostale (pastor, Dr. Lazar Gog), maestrului violonist Mihail Chiriuc si incintatorilor membri ai ansamblului de dansatori ai grupului “Noroc”.

Elementul care a stirnit cel mai mare interes a fost prezenta Nadiei Comaneci, care, la initiativa Consulatului General, a fost invitata Societatii Viitorul Roman. Adusa la aceasta sarbatoare de catre presedintele societatii intr-o eleganta limuzina, Nadia a descins intr-o mare de admiratori care nu-si puteau ascunde bucuria de a o avea in rindurile lor. La receptia VIP, organizata in saloanele lui Los Angeles County Museum, Nadia, insotita de catre Consulul General Dr. N. Constantinescu, Presedintele Cristian Calugarita, cu sotia, Ana Calugarita si Vicepresedinta Ionela Kloes, a fost asaltata de mass-media, oficialii americani si consulii Braziliei, Elvetiei, Indoneziei, Marii Britanii, Singaporului si Sloveniei. Domnul Jorio Gama, Consulul Braziliei I-a declarat Nadiei ca o considera printre cei zece oameni care I-au influentat decisiv viata!

Parada natiunilor, al carui arhitect a fost Bill Lomas, creatorul celebrelor Hollywood Christmas Parades, a adunat peste 60 de romani defilind peste doua mile, multi in costume populare, avind in frunte pe Anton Dragan, purtatorul drapelului romanesc, insotit de sora Corina. In urma lor s-a aflat automobilul decapotabil prezentind pe Nadia Comaneci si Dr. N. Constantinescu, urmat de o reproducere a Pasarii Maiestre, purtata de doi tineri in costume populare. Membri ansamblului Noroc au defilat dansind in pasii frumoaselor hore romanesti, urmati de membri Societatii Viitorul Roman, imbracati in costume populare de exceptie din garderoba personala sau aduse de la Muzeul Satului din Bucuresti. Grupul comunitatii romanesti a fost incheiat de reprezentanti ai bisericilor ortodoxe, baptiste si penticostale, cit si de alti participanti mindri sa-si fluture steguletele romane si americane in fata a mii de oameni adunati de o parte si de alta a bulevardului Wilshire. Emotia a fost sporita de glasurile tuturor defilantilor care au cintat, pe tot parcursul paradei, Hora Unirii, in admiratia tutoror celor ce-I priveau si-I apludau.

Evenimentul nu a scapat atentiei posturilor locale de televiziune, canalul 9 KCOP prezentind un reportaj in care si-au gasit locul standurile noastre cit si un interviu instantaneu cu o reprezentanta a comunitatii romane. Nadia Comaneci, Consulul General, Presedintele, Vicepresedinta si Secretara Financiara a Societatii Viitorul Roman au acordat interviuri trimise in Romania, coordonate de Letitia Popa-Scwartz, fost redactor la TVR. De asemenea, domnul Septimiu Roman, trimisul special al Radiodifuziunii Romane a avut ocazia sa inregistreze, printre altele, un amplu interviu acordat de Cristian Calugarita, Presedintele societatii. Sarbatoarea, inceputa la ora 11 a diminetii, s-a incheiat dupa apusul soarelui demonstrind o extraordinara uniune a diversitatii multiculturale din Los Angeles.

De-alungul celor sapte saptamini de planificare, Societatea Viitorul Roman a demonstrat, prin dedicatia, seriozitatea si profesionalismul membrilor sai, rolul decisiv pe care l-a avut in asigurarea succesului acestui eveniment. Societatea isi indreapta recunostinta si multumirile sale catre toti membrii ale caror eforturi au fost mentionate mai sus cit si catre doamna Georgette Papazian, care a detinut functia de secretara a comitetului de organizare si care impreuna cu domnii Ernest Rovinsky si Radu Dragan a ajutat la montarea si supravegherea celor doua standuri de exponate, Romanian-American Community si Romanian Heritage. Totodata, dorim sa prezentam caldele noastre multumiri ziarului Meridianul Romanesc si Restaurantului Mignon pentru donatiile facute societatii noastre, ajutor financiar care a atenuat impactul cheltuielilor sustinute de organizatia noastra aferente acestui eveniment.

In scrisorile de multumire adresate membrilor Viitorului Roman participanti la aceasta manifestare, Consulul General al Romaniei, Prof. Dr. Nicolae Constantinescu, subliniaza:

“Am marea bucurie de a va transmite profundele mele multumiri si intreaga satisfactie pe care mi-a prilejuit-o prezenta dumneavoastra deosebit de activa la pregatirea uimitoarei manifestari romanesti din 20 februarie, a.c.

A fost greu, […] dar entuziasmul dumneavoastra […] ne-a facut sa depasim toate clipele grele si sa ducem la bun sfarsit ceea ce ne-am propus: sa ne facem cunoscuti ca romani, cu traditiile si cultura noastra, dar si cu realizarile noastre actuale. Este un drum pe care trebuie sa ne continuam sa ne afirmam.”

Viitorul Roman