banner picture cut from pdf final

Aura Imbarus & Mara Chindris
Aura Imbarus & Mara Chindris

Adevăratele idei se nasc în inima comunităților, în sânul familiei și în mintea omului. Ceea ce traversează munți și văi și sparge zăgazurile timpului sunt societățile culturale care prezervă tradiția, cultura și limba unui popor peste oceane, departe de țara mamă. “Vitoria nu-i o individualitate, ci un exponent al speței” spunea la un moment dat Mihail Sadoveanu prin vocea Vitoriei Lipan în romanul Baltagul. Și cum picătura cu picătură se adună în paharul vieții, asa și om cu om se adună și formează o replică a sufletelor proprii peste hotare. “Viitorul Român”, societate culturală și de ajutor, non-profit, înființată pe data de 18 aprilie 1926, a rămas activă neîntrerupt din puternica dorință de a păstra și promova cultura română în America, pe coasta de vest, în California.

Și dacă fiecare început este greu, mai greu este să stai cu capul sus, la adevărata valoare peste ani, acesta fiind și cazul societății “Viitorul Român”, care tocmai și-a sărbatorit cea de-a 90-a aniversare la “Catalina Bar and Grill”, faimosul club de jazz care a fost fundat sub auspiciile unei familii de români, Cătalina și Bob Popescu.

Oaspeții au fost primiți pe fundalul unui impresionant poster omagial creat prin eforturile și talentele deosebite ale doamnei Ileana Costea și domnului Jerry W. McDaniel. Pe aceeași scenă unde Dizzy Gillespie, Arturo Sandoval, Chick Corea au cântat în concerte devenite de referință, au vorbit președinții Viitorului Român, începând cu actualul, Virgil Adumitroaie, urmat de foștii președinți Ionela Kloes și Cristian Călugărița, aducând omagiile familiei Cepoi “in memoriam” pentru Jon Cepoi, care, la rândul lui, a fost președintele societății timp de 20 de ani.

Atmosfera tipic românească – o insulă în mijlocul Hollywood-ului – a îndemnat lumea la o mică libație și la un meniu ca la mama acasă. Bucatele românești: mititei, sarmale, brânză românească, carne de porc, cartofi cu vegetale, cornulețe cu zahăr praf, prăjitură cu nucă, prăjitură cu ciocolată, au îmbiat privirile, dar și papilele gustative.

Românii, cu mic și mare, au admirat costumele românești purtate atât de membrii comitetului Viitorului Român, Mara Chindriș, Dana Moldovan, Ionela Kloes, Susan Petrescu, Aura Imbarus, de mulți oaspeți, cât și de cântăreții și dansatorii care au luat scena prin atac. Tonurile dansante, de la muzica populară până la ușoară, au delectat auzul nu numai românilor prezenți în număr mare, dar și al oficialităților străine care ne-au făcut onoarea de a fi alături de noi la această sărbătoare semnificativă.

La eveniment au participat Consulul General al Bulgariei la Los Angeles, domnul Vesselin Valchev, Consulul Bulgariei la Los Angeles, doamna Vera Shatilova, doamna Sena Bulak Denktas, reprezentând comunitatea turcă, domnul Kalin Kroumov pe cea bulgară, domnul Cane Carovski pe cea macedoneană, pe lângă oficialitățile românesti –

Romanian Consul, Catalin Ghenea
Romanian Consul, Catalin Ghenea

Consulul României la Los Angeles, domnul Cătălin Ghenea și Consulul Economic al României la Los Angeles – doamna Simona Steriu.

Dori Williams with Dor Romanesc Folk Music
Dori Williams with Dor Romanesc Folk Music

Grupul “Dor Românesc”, având ca soliste pe Dori Williams și Viorica E. Onuț au rupt opincile dansatorilor care au năvălit pe scena de dans să încingă hore și învârtite. Și dacă muzica populară ne-a copleșit sufletele, aducându-ne aminte de meleagurile strămoșești, de iarba verde de acasă, muzica ușoară, prin vocea lui Abigail Budac, ne-a adus în suflet voie bună și

dragoste de neam.

Abigail Budac
Abigail Budac

Abigail, care a cântat pentru prima dată, dar nu ultima oară, în fața publicului Societății “Viitorul Român”, este președinta organizației “Romanian Community Center of Sacramento” și o artistă desăvârșită. Datorită colaborării ei cu Cristian Faur și cu Raoul, cântăreți români de valoare internațională, s-a născut în 2014 albumul “Visul Meu.”

La sud de Dunăre se află bulgarii, un popor extrem de jovial, cald și primitor, care au fost și ei alături de noi prin trupa de dansatori XoroTroptzi. Vasil Tsarev și Veselka Vasileva au jucat pe muzică românească autentică, făcând pasul peste Dunarea albastră.

XoroTroptzi Dance Group
XoroTroptzi Dance Group

Chiar dacă ora închiderii a venit, lăsând un zâmbet pe buzele celor care au participat și o rază de soare în suflet, cu speranța că “Viitorul Român” va reprezenta comunitatea română din sudul Californiei pentru încă 90 de ani de acum încolo, și nu numai, prezentatorii Aura Imbarus și Adrian Barbu și organizatorii – comitetul Societății “Viitorul Român” – vă promit cu multă siguranță că:

“Drumurile noaste poate

Se vor întâlni vreodată

Drumurile și iubirea

Gândurile, fericirea.”

Presidents of Viitorul Roman Society - Virgil Adumitroaie, Marian Sarbu, Ionela Kloes, Stella Cepoi, Cristian Calugarita
Presidents of Viitorul Roman Society – Virgil Adumitroaie, Marian Sarbu, Ionela Kloes, Stella Cepoi, Cristian Calugarita.  Miron Bonca, president 1972-1976 not present.