INTERVIEW
de Petra Vlah
 

  1. Infiintata cu scopul de a oferi romanilor emigranti o punte de legatura cu tara mama si traditiile acesteia, Societatea Viitorul Roman a rezistat intemperiilor si a dovedit prin longevitatea ei o admirabila capacitate de supravietuire. Care considerati ca este secretul acestui succes?

 

R1.            Pentru ca Viitorul Roman sa reziste trei sferturi de secol intr-o comunitate situata atit de departe fizic de cultura care a creat-o, o serie de factori au trebuit sa concureze la realizarea acestui continuu succes.

Un factor principal l-a constituit raspunsul prompt al Societatii in fata necesitatilor istorice. Din numeroasele exemple as dori sa subliniez numai citeva. Mai inainte de workers compensation, welfare si a tuturor celorlalte programe de asistenta sociala, emigrantii romani asudind la constructia caii ferate Santa Fe, mine sau porturi si-a indreptat pasii catre Viitorul Roman, care, prin intermediul Uniunii si Ligii din care face parte, platea beneficiarilor politele de asigurare in urma accidentelor sau deceselor membrilor sai. De altfel acest program exista si astazi, membri nostri putind sa-si procure polite de asigurare de la $1000 pina la $15000. Ajutoare materiale si financiare au fost trimise familiilor celor trimisi pe front in timpul celui de-al doilea razboi mondial, refugiatilor politici din Italia si Austria, orfelinatelor si victimelor inundatiilor si cutremurului devastator din 1977. Studentilor eminenti de origina romana li s-au acordat burse anuale de merit, iar in ultimii 20 de ani Viitorul Roman invita si gazduieste in Los Angeles personalitati ale culturii, istoriei sau politicii romanesti, in cadrul unor activitati culturale de prestigiu.

Desigur, factorul motor al perpetuarii acestui longeviv succes al Societatii l-a constituit dintotdeauna profesionalismul si munca dedicata si entuziasta a membrilor si conducatorilor organizatiei de la infiintare pina acum. Nimic nu poate stirbi din mindria acestor oameni de a-si aduce contributia la realizarea unui obiectiv precum, de pilda, o donatie, o seara culturala sau un banchet reunind sute de persoane cu care-si impart mostenirea culturala.

Si, bineinteles, nu putem omite de pe lista cu “secretele succesului” faptul ca organizatia noastra si-a mentinut intotdeauna caracterul apolitic si neafiliat nici unei religii. Este intr-adevar neverosimil – in special astazi cind in jurul nostru apar tot felul de “organizatii” precum ciupercile dupa ploaie – cit de putini inteleg aceste doua valori.

 

  1. Problema fiecarui emigrant este in parte, tocmai gasirea unui echilibru intre necesitatea de adaptare la noile conditii si pastrarea valorilor etnice; cum se realizeaza acest lucru la nivel de comunitate?

 

R2:            Unul dintre obiectivele noastre principale este cel de a incerca sa ajutam romanii pentru a deveni buni americani. Adaptarea la noile conditii se face cu ajutorul instrumentelor create in trecut. Valorile etnice au, in plan social, un rol similar informatiilor genetice codificate de A.D.N. Iata de ce oricite culmi ar cuceri romano-americanii din California, textura culturala din care sint alcatuiti va avea, ca la orice emigranti, rolul hotaritor in alegerea optiunilor in viata. Iar aceasta fibra este pur romaneasca si necesita o continua alimentare. Rolul societatii noastre este tocmai acela de a asigura, pe cit posibil, aceasta nutritie. Odata atins acest obiectiv balansul vine de la sine. O lista completa a activitatilor culturale organizate de Viitorul Roman ar putea umple cel putin aceasta intreaga pagina de ziar. As vrea sa ma opresc o clipa pentru a remarca prezenta in Los Angeles a cenaclului literar Micron, infiintat de Viitorul Roman anul trecut, pe care il dorim sa devina prilejul tuturor romanilor din California de a-si dobindi hrana culturala romaneasca.

In conditiile create dupa 1989, in care emigratia romanesca de pretutindeni trece prin vadite incercari de polarizare si politicizare, un singur lucru ii va aduce intotdeauna pe toti romanii impreuna: cultura.

 

Pastrarea unei legaturi cu traditia romaneasca este scopul declarat al Societatii Viitorul Roman, iar beneficiarii sunt in principal membri comunitatii americano-romane. Exista o preocupare concreta pentru a face cunoscute in Romania eforturile si succesele Societatii?

 

De-alungul celor 74 de ani de existenta, Viitorul Roman a cautat sa-si transmita mesajul romanilor de pretutindeni, nu numai din sudul Californiei, inclusiv celor din Romania. Activitatile noastre au fost si sint pe larg relatate in ziarele de circulatie nationala si mondiala (America, Cuvintul Romanesc, Luceafarul, Meridianul, Universul,etc.). Bunele raporturi cu misiunile diplomatice romanesti din America (ambasada, consulate) si intilnirile cu personalitati politice si culturale din Romania au contribuit cu siguranta la cimentarea unei imagini solide a organizatiei noastre in Romania. Iata de ce in octombrie 1999, cu ocazia donatiei de software EDSA, in valoare totala de $1.5 milioane la nivelul de lista al pietei, realizata prin Viitorul Roman la 12 universitati din Romania si Moldova, conducatorii delagatiei noastre au fost asaltati de reprezentatii mass-mediei, iar Tele ABC7 a prezentat un segment de 30 de minute pe postul sau de televiziune. Desigur, noul web-site aflat acum in faza de constructie va atinge milioane de romani de pretutindeni.

 

  1. Cronologic omenirea a intrat in mileniul III fara sa-si schimbe esential obiectivele, respectiv dorinta individului de a-si asigura o viata mai buna. Performanta succesului tehnologic ofera posibilitatea unei comunicari rapide si eficiente. In ce masura va influenta acest lucru activitatea Societatii Dvs.?

 

            Noul comitet de conducere a Societatii este profund orientat inspre folosirea noilor tehnologii de comunicare.

Avansul tehnologic nu numai ca va permite difuzarea misiunii, programelor, si actiunilor Societatii, dar, cu mult mai important, va permite interactiunea dintre membri comunitatii romane si va asigura schimbul de opinie a membrilor (aprobare/dezaprobare, recomandari si sugestii), astfel incit organizatia sa-si consolideze rolul de lider al culturii si mostenirii spirituale romanesti din sudul Californiei. Este probabil suficient sa mentionez programul “Voters Registration”, proiectat cu scopul de a infatisa guvernului local faptul ca romanii au o “voce” in sudul Californiei, ca fiecare sa inteleaga cit de important este sa ne stringem impreuna in jurul unei organizatii de calibrul Viitorului Roman! Tuturor celor ce remarca evidenta valoare de a se alatura obectivelor acestei organizatii ii rugam sa ne contacteze la P.O. Box 41001, Los Angeles, CA 90041. Multumesc!