Banchetul Anual al Societatii “Viitorul Roman”

In spiritul traditiei de 72 de ani a Societatii Viitorul Roman din Los Angeles, simbata 7 noiembrie a avut loc Banchetul Anual al Societatii. Evenimentul, desfasurat in saloanele hotelului Hilton, a adunat in jurul meselor ornate cu deosebit rafinament de doamna Florica Kramer, peste 160 de romani. Organizatorii au salutat cu caldura prezenta in sala a multor personalitati dintre care amintim pe Consulul Constantin Aron si Consilierul Economic Gheorghe Gruia, cu sotiile, de la Consulatul General al Romaniei din Los Angeles, doamna Consul Onorific Lia Roberts din Las Vegas, impreuna cu sotul si distinsii prieteni Edward Ataman, Millie Oris si Linda Shoress. Mass media a fost reprezentata de Dr. Marius Badea, Directorul ziarului “Meridianul Romanesc”, domnul Aristide Buhoiu, Directorul ziarului “Universul” si al canalului 7 ABC din Romania si doamna Noel Young, producator independent de film si televiziune din Los Angeles. Banchetul a fost de asemenea onorat de prezenta unor oaspeti din Canada, precum domnul Dan Manarovici, Presedintele Consiliului Parohial al bisericii “Sfinta Treime”, avocatul Martin Jones si domnul William Phits, toti din Vancouver, cit si domnul Adrian Enciu, Presedintele companiei Mars Blinds din Calgary, Canada. Dupa cuvintul de bunvenit la sarbatoarea anuala a Societatii, Vicepresedintele Cristian Calugarita a invitat la podium pe doamna Stela Cepoi, Presedinta organizatiei.

Doamna Cepoi, dupa o scurta trecere in revista a unora dintre actele de ajutor si caritate intretinute de societate de-a lungul anilor, a anuntat apoi audienta ca societatea va fi beneficiara unei donatii de software avansat in valoare de peste un milion si jumatate de dolari pentru sprijinirea invatamintului universitar din Romania. Procesul de stabilire a modalitatilor de implementare a programului va fi finalizat pina la finele anului. Implementarea efectiva este prevazuta pentru inceputul anului 1999.

Preluind microfonul, avocatul Jones, specializat in probleme de emigrare, a subliniat rolul turneului sau in Statele Unite de a da ajutor tuturor familiilor de romani care au probleme de rezidenta permanenta in SUA, sau vor sa-si invite prietenii sau rudele din Romania.

Programul artistic al serii, prezentat de entuziasta Ionela Kloes, director la compania Transamerica, a adus pe scena pe Daniela Raduica, o tinara stea a muzicii romanesti, a carei voce, dublata de finetea interpretarilor, I-au adus doua prestigioase premii “Doina Badea” pentru cea mai valoroasa interpreta a Teatrelor de Revista din Romania. Daniela a incintat audienta cu un divers repertoriu, pornind de la slagarele muzicii usoare romanesti, la melodiile de neuitat ale lui Edith Piaf si Patricia Kaas si terminind in acordurile muzicii lui Maria Tanase si a horelor si sirbelor romanesti.

Alaturi de ea s-au prezentat pe scena maestrul viorii Mihail Chiriuc, fost prim solist al ansamblului “Ciprian Porumbescu” din Suceava alaturi de tinarul Beniamin Chira, la orga, cit si dinamicul grup “Adriatic Band” (Mate Carich, orga, saxofon, sintesyzer, si Petra Tulic, voce), care a tinut participantii pe ringul de dans pina dupa ora unu a diminetii.

Surpriza serii a constituit-o parada costumelor populare romanesti, purtate cu gratie si farmecul propriu al tineretii, de zece dintre cele mai frumoase tinere din Los Angeles. Costumele au reprezentat toate regiunile tarii, unul avind o vechime de peste 100 de ani! Parada a fost prezentata de doamna Daniela Istrate, care a citit audientei un material bogat informativ asupra artei portului popular romanesc.

Banchetul, prestigios moment de trecere in revista a activitatii organizatiei, a luat sfirsit cu invitatia de a stringe din nou romanii din sudul Californiei in jurul societatii “Viitorul Roman” pentru a petrece impreuna Revelionul 1999, ce va fi organizat la splendidul restaurant “Castaway”, din Burbank.

Cristian Calugarita