10 MAI LA LOS ANGELES

Ziua Independentei Romaniei a fost sarbatorita de peste 150 de participanti in seara zilei de 9 mai sub auspiciile Societatii Viitorul Roman din Los Angeles.

Evenimentul, subintitulat “An Evening Under the Stars”, a fost celebrat in gradina elegantei resedinte a familiei Ionela si Victor Kloes, care au oferit participantilor o seara memorabila. Adunarea, savurind privelistea feerica a intregii vai San Gabriel, a fost onorata de prezenta Excelentei Sale, Ambasadorul Romaniei la Washington, D-l Mircea Geoana, cu sotia, D-na Mihaela Geoana, alaturi de D-l Iulian Buga, Consulul General al Romaniei la Los Angeles, cu sotia, Doamna Consul Mihaela Buga, Primarul orasului Monrovia, D-l Robert Bartlett, Dr. Frank De Balogh III, reprezentantul comunitatii unguresti din Sudul Californiei, Dr. S. Klejnot, reprezentantul comunitatii polone din Sudul Californiei, care, impreuna cu D-l Jon Cepoi reprezinta Grupul Etnic din Los Angeles pentru NATO.

Seara, deschisa sub binecuvintarea Preotului Mihai Carpiniseanu, a oferit un copios dineu etalind o mare varietate din bucataria traditionala romaneasca. Dupa intonarea imnurilor de stat ale Romaniei si Statelor Unite, rind pe rind s-au perindat in fata microfonului D-l Cristian Calugarita, Vice Presedintele si Directorul de Protocol al Societatii, care, in cuvintul sau de bunvenit a subliniat meritele si sacrificiile Romaniei in drumul sau spre deplina democratie si integrare in structurile mondiale, Doamna Ionela Kloes, care a discutat importanta zilei de 10 mai in istoria romanilor si Doamna Stela Cepoi, Presedinta Societatii, care a prezentat si adus omagiile sale distinsilor demnitari prezenti. Cuvintul Doamnei Kloes a precizat tripla semnificatie a zilei de 10 mai: alegerea lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca Print Ereditar al Romaniei (1866), Declaratia de Independenta a Romaniei de sub suzeranitatea Otomana (1877) si proclamarea natiunii la rangul de Regat, de catre Parlamentul Romaniei (1881).

Un detaliat articol referitor la toate aceste evenimente, prezentat in limbile romana si engleza, a fost creat de Doamna Profesoara Doina Lupascu si inserat in informativul program distribuit tuturor celor prezenti. Adunarea a fost apoi onorata de prezenta la microfon a Excelentelor Sale, Ambasadorul Romaniei, D-l Geoana si a Consulului General al Romaniei, D-l Buga care, in mesajele domniilor lor au subliniat importanta activitatilor Societatii Viitorul Roman in arena etnica americana si au salutat participarea comunitatilor polone si maghiare la efortul Romaniei de integrare in Alianta Nord Atlantica.

Programul artistic, sustinut de formatia Adriatic Band, a inclus generoase momente populare romanesti aduse de maestri Petre Mihai Chiriuc, vioara, de la ansamblul “Ciprian Porumbescu” din Suceava, si Ion Ardeleanu, keyboard, acordeon, voce, din Timisoara.

Seara s-a incheiat in trepidantul ritm al muzicii disco, care a umplut ringul de dans, pina la orele doua ale diminetii.

Desigur, acest vibrant eveniment nu s-ar fi putut desfasura fara munca si abnegatia entuziastului comitet de organizare, din care amintim pe Ionela si Victor Kloes, amfitrionii banchetului, Stela si Jon Cepoi, Ana si Cristian Calugarita, Florica Kramar, Marian Sarbu, Daniela Istrate, Miron si Millie Bonca, Doina Lupascu, Cecilia Drumea si Preotul Mihai Carpiniseanu, alaturi de tinerii Michelle Badea, Roxanne Istrate, Robert Sarbu, Virginia Munteanu si Carmen si Dan Popa. Eforturile tuturor celor implicati la reusita acestei sarbatoriri au fost pe drept captate in cuvintele Excelentei Sale, Ambasadorul Mircea Geoana: “Sintem foarte mindri ca avem organizatii ca “Viitorul Roman” – organizatie veche, robusta, serioasa, harnica! Astfel de organizatii reprezinta inima si sufletul comunitatii romanesti din Statele Unite.”

            A doua zi, duminica, 10 mai, Excelentele Lor au vizitat o serie de biserici din Los Angeles si Orange Counties, fiind cu caldura intimpinati de sute de romani. Turul comunitatilor romanesti din sudul Californiei a fost concluzionat cu un dineu oferit de Societatea Viitorul Roman inaltilor demnitari si sotiilor acestora la binecunoscutul restaurant romanesc “Mignon”, din Hollywood. Spectacolul artistic, care in afara frumoaselor cintece de petrecere si populare romanesti, a realizat o adevarata excursie in timp a muzicii usoare romanesti, aducind pe scena doua vedete consacrate ale ultimelor patru decenii, Ion Dichiseanu si Dan Spataru, alaturi de talentatii George Rotaru, Radu Goldis, Simona Dichiseanu, Emil Anghel, Stefan si Nicoleta Miriuta.

Gustind din bucuria de a fi roman, aflat la o distanta atit de mare de tara pe care o reprezinta, Ambasadorul Geoana a parasit localul mergind la fiecare masa si stringind cu caldura si urari de bine miinile zecilor de necunoscuti a caror singura legatura sufleteasca era calitatea de a fi romani.

Cristian Calugarita