La invitația sociatății „Viitorul Român” din Los Angeles, Regele Mihai, însoțit de Regina Ana, au luat parte la aniversarea Unirii Principatelor , care a avut loc în Los Angeles, Duminică 24 Ianuarie 1988.
Acest eveniment a fost special chiar și pentru renumitul ziar local „Los Angeles Times”, care a doua zi, luni 25 Ianuarie, a publicat un lung și elogios reportaj despre acest eveniment.

Regele Mihai, Jon Cepoi, Millie Bonca, Dorina Riscuta, Regina Ana, și Stela Cepoi
Regele Mihai, Jon Cepoi, Millie Bonca, Dorina Riscuta, Regina Ana, și Stela Cepoi

Inițiatorul și organizatorul acestei vizite a fost d-l Ion Cepoi, din Los Angeles, lider respectat al Societății „Viitorul Român”.

Pentru a da posibilitatea familiei regale a se întreține cu unii din fruntașii comunității din Los Angeles, renumitul director de filme din Hollywood, Jean Negulesco, a dat o receptie, în onoarea regelui, la vila sa din Beverly Hills, în seara zilei de 23 Ianuarie.
A doua zi, perechea regală a luat parte la SLUJBA TE-DEUM-ului ANIVERSAR,oficiat la Biserica Ortodoxă Română „Sf. Treime”, din Los Angeles, California.

La intrarea în biserica, Părintele Constantin Alecse, parohul locului, înconjurat de un sobor de 5 preoți, cu Miron Butariu, președintele Consiliului Parohial, i-au întâmpinat cu Sfânta Evanghelie, cu pâine și sare, urându-le un călduros „-Bun venit!”.

La sfârșitul SLUJBEI TE-DEUM-ului,  Parintele Alecse a remarcat „importanța acestei vizite,  ce va fi înscrisă cu litere de aur în filele istoriei comunității noastre”, dând apoi citire MESAJULUI SPECIAL trimis Majestății Sale la această ocazie, de către P.S.Sa EPISCOPUL NATHANIEL, Conducătorul spiritual al Episcopiei Ortodoxe Române Libere din Statele Unite și Canada.

După aceea, Regele Mihai și Regina Ana, urmați de preoții co-slujitori, au ieșit în curtea Bisericii, unde au fost întâmpinați cu aplauze, ovații și urale de „bun-venit” de peste o mie de persoane. Orchestra de copii a Bisericii, „Rapsodia Română”, sub conducerea  prof. Alexandru Niță si corul parohiei, condus de prof. Doina Lupașcu, au intonat, însoțiți de marea mulțime, Imnul Regal Român și alte câteva cântece patriotice românești, între care: „Deșteaptă-te române”, „Pe-al nostru steag”, și „Hora Unirii”.

În după-amiaza aceleiași zile, a avut loc un somptuos banchet, la hotelul „Beverly-Wilshire” din Beverly Hills, Ia care au participat cca 600 persoane. Miron Bonca a fost „Maestru de ceremonial”.

După masă, au prezentat mesajele lor, profesoara  Maria Manoliu Manea, Președinta Academiei Româno-Americane, Nicolae Pora, Președintele Asociației Românilor din Canada, Miron Butariu, Președintele Consiliului Parohial al Bisericii Ortodoxe Române  „Sf. Treime” din Los Angeles, Dorina Riscuta, Secretar-General al Uniunii și Ligii, Jean Negulesco, Dr. I. Beligianis, Pastorul Bisericii Penticostale de pe „deal”, Lazăr Gog, Pastorul Bisericii Penticostale din Anaheim, Petru Popovici, Pastorul Bisericii Baptiste din Bellflower și Preotul Constantin Alecse, parohul Bisericii „Sf. Treime” din Los Angeles.

Jon Cepoi, președintele Societății „Viitorul Român” a exprimat „gratitudinea societății pentru că Majestățile Lor au onorat cu prezența invitația societății”.

A fost apoi invitat  Dr. Horia Opran, care a rostit cuvântarea ocazională. Domnul Cornel Bonca a făcut  un rezumat, în Iimba engleza, al acestei alocuțiuni.

Majestatea Sa, Regele Mihai, invitat a Iua cuvântul, primit cu prelungite aplauze, a mulțumit participanților Ia această „mișcătoare întrunire”, după care făcând o scurtă incursiune în istorie, a spus următoarele: „-Avem datoria să ne redobândim independența, să ne reîntregim Patria. Poporul român să-și regăsească dreptul de a grăi. Să ne încordăm voința pentru a fi oricând gata să profităm, precurn în 1859, de momentul oportun îngăduindu-ne să facem pasul hotărâtor pentru libertate și democrație. (urmeaza ovații și aplauze prelungite, din partea tuturor mesenilor, care în picioare, intononează pentru familia distinsului oaspete traditionalul „Multi ani traiasca ! I).

Stela Cepoi, directorul cultural aI Societății „Viitorul Român”, a anunțat apoi audiența că, un grup de români din comunitate, vor prezenta sceneta: „Unirea Principatelor”, adaptare de actorul Gabriel Oseciuc. Sceneta a fost o reușită prezentare a Adunarii Elective din Moldova, care alege pe Alexandru loan Cuza Domn al Moldovei, căruia i se prezintă daruri, cântece, dansuri din folclorul românesc, culminând cu apoteoza știrii că a fost ales drept Domnitor și în Muntenia. Actorii au fost la înălțime. Corul parohiei „Sf. Treime”, sub conducerea prof. Doina Lupașcu și­-a adus un aport prețios Ia realizarea acestui spectacol.

În seara aceleiași zile, după ce a Iuat parte la serviciul religios al Bisericii Baptiste din Bellflower, familia regală a fost invitată a petrece „o oră de antren”, într-o atmosferă autentic românească, cu preparate culinare specific românești, la marele restaurant „Mignon”, din Hollywood.

Prezența câtorva mii de români, veniți de bună voie, a ovaționa  perechea regală, la diferitele servicii religioase și activități festive ale zilei de 24 ianuarie 1988, dovedește dragostea românilor față de Regelor lor, confirmând adevărul neclintit că  Regele reprezintă simboluI unității, libertății și democrației pentru românii de pretutindeni.

Gazeta “Los Angeles Times” (25 Ianuarie 1988) sub titlul “Southlandis Romanians Hail Their Exiled King” publică un articol elogios, cu fotografia Regelui.

Regele Mihai, și Regina Ana la „Sf. Treime" din Los Angeles
Regele Mihai, și Regina Ana la „Sf. Treime” din Los Angeles

Majestatățile lor, Regele Mihai și Regina Ana, în curtea bisericii, înconjurați de clericii și credincioșii parohiei

SURSA: Autobiografia Pr. Protopop Constantin Alecse.

www.constantinalecse/capit-08-regele-mihai-in-california.htm