Numai în limba sa, i se lipesc poporului de suflet perceptele batranetii, amintirea părinților sai, bucuriile și durerile semenilor, Mihai Eminescu (citat de regizorul Andrei Negoita)
Societatea Viitorul Roman a sarbatorit Ziua Limbii Romane sambata, 27 august la restaurantul Strada in Downtown, Los Angeles. Noi, cei aproape 70 de participanti am avut ocazia sa ne vedem la mici, muzica traditionala si la o gura de rai de cultura si limba romaneasca. In deschiderea evenimentului, Vlad, Vice Presedintele VRS, a multumit tuturor celor prezenti, notand faptul ca exista popoare care au avut o limba cu mult inainte sa aiba o tara, precum a fost cazul poporului roman. Vorbind la microfon tinand-o in brate pe fiica sa, Kaia, de 1 an, Vlad a adaugat in engleza: Today, everyone here in Los Angeles, California, is an American, first, second, third and never last. But none of us forgot the past that our ancestors went through so that this language, the Romanian language, may continue to exist to this present day. Am auzit lucruri minunate despre originea graiului nostru de la Adrian povestite pe un limbaj dulce moldovenesc ca o melodie pitoreasca din inima tarii. Am fost incantati de cantecele populare si de prezenta mioritica in costum national de Bucovina a Vioricai Onut, care ne-a si oferit cateva minunate poezii dedicate limbii stramosesti. In final am auzit mute lucruri interesante cu frecventa hollywoodiana de la Andrei care a adus o perspectiva noua a puterii vizuale a limbajului cu care ne-am nascut. El ne a povestit de Felini si de traspunerea culturala a unei palete sufetesti asa de bogata cum e limba romana, o limba calda latina cu nuante diverse si profunzime, oferind, in final, indemnul “folosește puterea cuvantului tău în direcția adevărului și a dragostei!”

Eu am adus aminte de dorul de acasa si de cuvantul dor care nu poate fi tradus ca substativ in nici o alta limba. Liber la microfona adus in fata publicului cativa entuziasti, printre care micuta McCali, 6 ani, si tanarul Dylan, 12 ani, care au recitat poezii in limba romana. De altfel, ne-am bucurat de prezenta a multor copii si tineri, in varste de 1 an (doi dintre ei), 6 ani, 7 ani, 9 ani, 12 ani, 17 ani si 22 de ani, completand o atmosfera calda de apropiere intre toti cei prezenti, precum la reuniunea unei mari familii, familia Viitorului Roman!  Asa cum valentele noastre de popor roman sunt unice si ne unesc, asa si in acest an ne-am adunat sa le sarbatorim impreuna. In final, am ascultat cuvintele adresate de Presedintele sociatatii CRISTIAN pe care cu toti l-am aclamat si ii suntem recunoscatori pentru cei 25 ani de dedicatie inchinati Societatii Viitorul Roman, bucurandu-ne de reinoarcerea lui la carma organizatiei noastre. Asteptam sa ne revedem curand si la mai multa veselie pe data de 24 septembrie la Culture Fest 2022, in Buena Park!  Pe curand, Brandusa!

Brenda George

Sarbatoarea Zilei Limbii Romane

Sambata, 27 august, 2022,
de la ora 2:00 pm

In gradina restaurantului
Strada Eateria & Bar
825 W. 9th Street, Centrul Los Angeles, 90015
.
Parcarea gratuita, o ora si jumatate,
la 980 W. 8th Place (colt cu Francisco Street)

Dejunul, servit la mese, include:

Platouri cu diverserse specialitati de branzeturi exotice (Manchego, Manchego cu trufe, branza de capra in vin rosu, valderon blue, mozzarella, prajitura de smochine, migdale, fructe de sezon si gem de gutui),

Mici la gratar cu mustar si o sticla de bere de persoana, la alegere, Pilsner sau IPA.

Liber La Microfon !

O traditie care invita la microfon, pentru cateva minute, pe toti participantii sa recite, povesteasca, sau citeasca un crampei de limba romana! Anectode, epigrame sau citate cu duh si fler!

In Program

Dr. Andrei Negoita
Regizor, producator, scriitor si medic
“Puterea Vizuala a Limbii”

Viorica Onut
Artista, colectionara de costume populare romanesti
“Potpuriu de comori folclorice romanesti”

Adrian Stoica, PhD
“Dulce Grai Moldovenesc”

Copii mari si mici, sunt bineveniti sa guste din cultura stramoseasca a parintilor sau bunicilor lor!

Nestemate editoriale oferite la vanzare:
Horatiu Malaele: “Rataciri”, Mateiu Caragiale: “Rakes of the Old Court”, Analele Sighet 3: “Anul 1946 -Inceputul Sfarsitului”, Letitia Popa Schwartz: “an Offering of Oranges”

Intrarea: $45 de persoana (tineri sub 12 ani, $20), include parcarea, dejunul, bautura si programul artistic

Admiterea se face numai pe baza rezervarilor prealabile, pana la data de 23 august, 2022, la:

www. viitorulroman.com/events

ceck sau money order catre Viitorul Roman Society, PO Box 41061, Los Angeles, CA 90041.
email: viitorulromansociety@gmail.com

call (323) 864 8882