Floarea-soarelui e sinceră în simplitatea ei, în ciuda strălucirii solare. Razele petalelor de soare o învăluie, potrivit legendelor românilor, ca urmare a iubirii necondiționate și a jertfei către astrul ceresc. De atâtea ori, în copilăria mea, mă ascundeam, pe lângă casa bunicilor, printre tulpinele mlădioase și puternice, imaginându-mă în dulcea poveste a Lizucăi și a lui Patrocle, la “sfat cu Sora-Soarelui”.

Se spune că nu există remediu pentru trecut…trecut care, însă, ne definește ca indivizi și pe care ni-l asumăm, după caz, cu nostalgie, mânie sau resemnare. În casa mea americană, buchetul nelipsit de flori însorite îmi aduce alături copilăria…

Coșulețe de lemn cu floarea-soarelui de la Diana Flowers, de un rustic încântător și proaspăt, luminau mesele decorate cu gust și eleganță la Balul Anual al Societății Culturale “Viitorul Român”, eveniment de acum tradițional, care a avut loc sâmbătă, 9 noiembrie 2013, la Atheletic Club în Los Angeles. În luna noiembrie a fiecărui an, membrii, prietenii și simpatizanții societății noastre au bucuria celebrării, prin muzică și dans, a încheierii unui nou ciclu anual de evenimente orientate spre păstrarea și perpetuarea în diasporă a culturii și tradițiilor românești.

În floarea-soarelui am văzut, anul acesta, elementul-punte între cei ce am fost ca nație și conștiință, prin rădăcinile noastre etnice, și cei ce am devenit, prin adopția de către un pământ nou, în lumea cosmopolită în care ne creștem copiii, ne țesem prezentul și ne imaginăm viitorul. În sala principală, Main Hall, de o eleganță clasică și o frumusețe atemporală a restaurantului Athletic Club, se reuneau generații și povești, toate confluențe ale acelorași iubiri de izvoare culturale comune.

Serata a fost deschisă de Virgil Adumitroaie, vicepreședintele societății, care a mulțumit oaspeților pentru prezență și a anunțat cuvântul de bun-venit al doamnei Ionela Kloes, președinte al “Viitorului Român”.  Am avut plăcerea de a rememora, prin cuvintele doamnei Kloes, momente frumoase ale anului ce se scurge spre strâmtoarea clepsidrei, momente în care societatea noastră a adus sau readus în conștiința membrilor diasporei californiene aspecte, noutăți sau personalități ale culturii române. Atunci am vizitat din nou, în amintire,  după-amiaza debordând de primăvara a zilei de 28 aprilie 2013, când familia Kloes a găzduit o serată încântătoare în onoarea noului Consul General al României la Los Angeles, domnul Eugen Chivu. Tot primăvara anului acesta ne-a adus, între 2-6 mai, Festivalul Filmului Sud-Est European (SEEFest), printre ai cărui sponsori s-a numărat și “Viitorul Român” și la care au fost premiate filme ale reputaților regizori români Tudor Giurgiu și Silviu Purcărete. În ziua de 19 a aceluiași mai californian 2013, societatea  noastră a fost gazdă, la reședința familiei Kloes, a unei serate literare de prezentare a cărții “În căutarea Magicianului Alb”, un dialog livresc între Ștefania Magidson și Carmen Firan, concretizat  într-o călătorie fascinantă pe tărâmul unde se întâlnesc spiritualul și umanitatea.  Cea mai veche societate românească din California, “Viitorul Român”, la venerabila sa vârstă de 87 de ani, a fost și prima care a sărbătorit, pe 25 august 2013, proaspăt proclamata zi internațională a limbii române, legiferată de Parlamentul României a fi celebrată anual pe 31 august. Evenimentul a constat într-o masă rotundă pe teme culturale, urmată de o serată de muzică, dans și poezie.  Pe cărarea amintirilor am ajuns, în cele din urmă, și în ziua de 21 septembrie 2013, atunci când societatea noastră a avut bucuria de a organiza întâlnirea memorabilă cu Horațiu Mălăele, una dintre personalitățile cele mai îndrăgite și respectate ale teatrului și filmului românesc. După vizionarea spectacolului său “Sunt un orb”, scriam în articolul meu că mult timp cei prezenți “vor pomeni acel eveniment cultural de o anvergură unică, cu orgoliul de a fi fost acolo”…

Am revenit cu gândul în prezentul de noiembrie atunci când Ionela Kloes îi amintea, în discursul său amfitrionic, pe câțiva dintre oaspeții marcanți din publicul Balului Anual: domnul  Eugen Chivu, Consul General al României la Los Angeles, cu soția, doamna Lia Roberts, Consul Onorific în Las Vegas,  doamna Stela Cepoi, în trecut președinte al “Viitorului Român”, precum și, din partea Merchants Bank, domnul Daniel Roberts, cu soția și fiica, alături de domnul Cristian Calugărița, fost președinte al Societății “Viitorul Român”, cu soția și, bineînțeles, membrii Comitetului Executiv al societății noastre. În finalul discursului său, doamna Kloes a mulțumit agenției de turism “Pacific Perfect Tour Travel” pentru sprijinul acordat.

A urmat o seară deosebit de reușită, atât prin nota de exotism oferită de Rio Brasil Samba Group, cât și prin repertoriul de muzică dansantă și variată, alcătuit de George Rotaru și DJ Ștefan. Cei prezenți au fost răsfățați și cu un meniu apetisant, într-o atmosferă plăcută și elegantă.

Virginia Woolf scria undeva: “Nu cred în îmbătrânire. Acestea sunt schimbările sufletului. Cred că ne schimbăm permanent aspectul în fața soarelui, asemeni florilor lui. De aici rezultă optimismul meu”. Cât despre mine, privesc optimist spre tradițiile de adevăr  etnic, de spirit și valori, pe care “Viitorul Român” le țese cu consecvență, de 87 de ani, între noi și rădăcinile noastre române, asemenea unor lanuri nesfârșite și sincere de florea-soarelui…