Ideea de “identitate” se inrudeste esential cu cea de “acasa”, dar apeleaza adesea la generozitatea de semnificatii emotionale pe care cea din urma le implica. Si cine sint mai indreptatiti sa discearna aceasta varietate de intelesuri decit “exilatii”, membrii diasporelor, peren cautatori de “acasa”, de restabilire a identitatii intr-un ambient social si cultural care i-a adoptat si caruia i s-au integrat intr-o oarecare masura…

Un exemplu concret in acest sens este comunitatea romaneasca din Sudul Californiei, ale carei eforturi de pastrare a identitatii si de regasire a lui “acasa” in “home” par a-si fi atins cu succes tinta.

Impreuna cu sotul meu, Virgil, am participat duminica, 11 februarie 2007, la un dineu deosebit de agreabil, organizat, la “Athletic Club” din Los Angeles, de catre Societatea “Viitorul Roman”, ai carei membri am devenit recent. Intrunirea a fost dedicata sarbatoririi integrarii Romaniei, la 1 ianuarie 2007, in Uniunea Europeana, precum si celebrarii Unirii Principatelor Romane, la 24 Ianuarie 1859.

La loc de cinste in “Main Dining Room”, sala in care s-a desfasurat evenimentul, erau steagurile Romaniei, Statelor Unite si Uniunii Europene, mici detalii si decoratiuni amintind si de luna iubirii…

Cuvintul de bun venit a fost rostit de doamna Ionela Kloes, pina nu de mult presedinta societatii, care, cu aplombul caracteristic, a multumit pentru prezenta si a reamintit tuturor principalele idei ale intrunirii. A dat apoi cuvintul domnului Cristian Calugarita, noul presedinte al “Viitorului Roman”, care a construit o sinteza de semnificatii ale zilei de 24 ianuarie in istoria Californiei si Romaniei. Astfel, la 24 ianuarie 1848, James Marshall descoperea aurul Californiei, urmind ca aceeasi zi a anului 1859 sa marcheze Unirea Principatelor Romane. In ianuarie 2007, Romania isi reia locul politic, economic si strategic intre statele Uniunii Europene.

In cuvintul sau, domnul Catalin Ghenea, Consulul General al Romaniei, si-a exprimat bucuria de a se afla in mijlocul romanilor californieni, carora le-a sugerat mobilizarea in vederea reorganizarii, la Los Angeles, a unui Festival Romanesc de anvergura, care sa ne readuca complexa spiritualitate in atentia tarii de adoptie.

La rindul sau, domnul Dorin Mihai, consilier al Ambasadei Romaniei de la Washington, a atras atentia asupra avantajelor, dar si responsabilitatilor pe care integrarea europeana le implica. Romania are obligatia sa se alinieze standardelor europene si mondiale, atit ca societate umana, cit si in privinta promovarii de noi surse energetice si tehnologice. Domnia sa a concluzionat amintind de importanta zilei de 24 Ianuarie in procesul istoric al edificarii Romaniei moderne.

In continuarea manifestarii, am fost onorata de invitatia sa recit doua poezii de Nichita Stanescu, foarte dragi mie: prima, “Poezia”, e un manifest si o definitie a insasi starii de gratie, in vreme ce “Ploaie in luna lui Marte”, amintind de iubirile navalnice stanesciene, ne reuneste in spirit cu Nichita, vesnicul indragostit.

Menu-ul rafinat si muzica antrenanta, asigurata de DJ Radu Topan, venit din San Francisco, au completat cu succes o dupa-amiaza reusita, moderata si organizata cu mult entuziasm si caldura. M-am simtit printre prieteni si “acasa”, in statul aurit care mi-a devenit “home”.

Anca Adumitroaie

P.S. Pentru o constanta informare asupra activitatii Societatii “Viitorul Roman”, invitam cititorii nostri sa viziteze web site-ul organizatiei: www.viitorulroman.com.