ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR ROMANE LA LOS ANGELES
Duminica, 24 ianuarie, patru sute de romani din comunitatea romaneasca din Los Angeles si imprejurimi au sarbatorit ziua Unirii Principatelor Romane in elegantele saloane ale hotelului Hilton.
Manifestarea, aniversind 140 de ani de la alegerea colonelului Cuza, Domnul Moldovei, si ca Domn al Valahiei – piatra de temelie a procesului de unire a celor doua Principate – a avut loc sub auspiciile ambasadorului SUA la Bucuresti, James Carew Rosapepe si al ambasadorului Romaniei la Washington, Mircea Dan Geoana.
Invitatia ambasadorilor la Los Angeles, ca si banchetul de duminica, au fost facute de catre Societatea Viitorul Roman din Los Angeles. Societatea – cea mai veche, numeroasa si activa organizatie romaneasca de la vest de Mississippi – a initiat nenumarate invitatii dealungul celor 73 de ani de existenta, bucurindu-se de prezenta multor oameni de stiinta, cultura si arta, ministri si oficiali din Romania, Regele Mihai , Regina Ana si alti membri ai familiei regale, etc.
Pe parcursul celor trei zile ale vizitei in Los Angeles ambasadorul Rosapepe a participat la o intrunire cu oameni de afaceri, organizata de Consulatul General al Romaniei la Camera de Comert din Los Angeles, la o intilnire cu peste 60 de studenti romani, americani si profesori de origina romana la Universitatea Californiei din Los Angeles, iar, impreuna cu ambasadorul Geoana, la o intilnire cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din sudul Californiei, organizata la sediul Consulatului General al Romaniei din Los Angeles.
Evenimentul central al acestui festiv sfirsit de saptamina l-a constituit banchetul si spectacolul de gala organizat duminica.
Dupa intonarea imnurilor de stat ale Romaniei si Statelor Unite, dejunul a fost deschis de invocarea si binecuvintarea adusa de reverendul Stephen Braun. Pastorul, fondatorul companiei “Living Waters Productions” calatoreste des in Romania, intilnindu-se cu multi tineri romani. In prezent produce filmul “Song of the Carousel” a carei actiune e plasata in Romania secolului 17.
Audienta a primit apoi, cu deosebit interes, discursurile invitatilor de onoare. Succesiv s-au adresat participantilor ambasadorii James C. Rosapepe si Mircea D. Geoana, Consulul Onorofic Lia Roberts, din Nevada si Consulul General Dr. Nicolae Constantinescu.
Organizatorii au salutat prezenta multor personalitati aflate in sala, dintre care amintim pe producatoarea de filme Penelope Foster, cunoscuta in Hollywood pentru participarea ei la realizarea filmelor “Operation Dumbo Drop”, “Blaze” si “Batman Returns”, regizoarea Noel Yang, de la “Living Waters Productions”, Sarah si Tom Adams, fondatorii organizatiei Romanian Children Artists, care ajuta multi tineri artisti romani ai scolii de arta din Albesti sa viziteze Statele Unite in fiecare vara, artista Katherine Arion, a carei expozitie este actualmente gazduita de IBY Fine Art Gallery din Beverly Hills, scriitorul Petre Popescu, domnul Daniel Roberts, presedintele bancii Merchants Bank, impreuna cu sotia, actrita Florina Kindrik, Dr. Marius Badea, patronul ziarului Meridianul Romanesc, Francesco Rafael si Diana Curcio, fondatorii organizatiei Hearts for Romania, Christine Marine, de la Fondul Romano-American Pentru Investitii, Luana Buhoiu Scherzberg, dela ziarul Universul, poeta Gabriella Valchev, de la revista Origini si altii.
Programul artistic non-stop de peste patru ore a adus pe scena peste doua sute de artisti. Rind pe rind si-au etalat maiestria soprana Georgeta Psaros, corul de baieti “Bucuria” al bisericii Sf. Ilie din Suceava, aflati intr-un turneu in Statele Unite ca urmare a aprobarii exprese a ambasadorului Rosapepe, corul barbatesc al bisericii baptiste din Bellflower, sub conducerea dirijorului prof. Daniel Stauceanu, soprana Eleonora Topan, insotita de tenorul Simion Topan, pianista Virginia Muntean, corul de 120 de persoane al bisericii penticostale Bethel din Fullerton (dirijor Costica Sandu, pianist Ovidiu Marinca), dublul quartet al bisericii adventiste de ziua a saptea (dirijor Gabriel Uta), dansuri populare prezentate de o echipa de dansatori profesionisti americani, sub conducerea lui Judy Nelson, violonistul Mihail Chiriuc, acompaniat la orga de Ion Ardeleanu si indragitul interpret George Rotaru. Momentele poetice au fost sustinute de Manuela Butoi (reprezentind biserica adventista din Loma Linda) si de Gabriella Valchev, care a recitat din creatia proprie.
Momentul culminant al dupa amiezii l-a constituit imensa hora a unirii formata de majoritatea paritcipantilor, care a imbratisat intreaga sala intr-un simbolic gest de perfecta armonie.
Semnificatia a fost cu atit mai mare cu cit, pentru prima oara in istoria comunitatii romanesti din sudul Californiei au participat reprezentanti de la toate denominatiile bisericesti si sociale romanesti, precum Biserica Baptista Romana din Bellflower, cu pastorul Viorel Tiplea, biserica penticostala Bethel din Fullerton cu pastorul Ioan Pruneanu, Biserica Adventista de Ziua a 7-a din Loma Linda, cu pastorul Nicolae Butoi, Biserica Ortodoxa Unita, in frunte cu presedintele consiliului parohial Simion Topan, biserica ortodoxa Mihail si Gavril din Torrance, reprezentata de doamna preoteasa Carpiniseanu si de presedintele consiliului parohial, domnul Diaconescu.
Mesajul transmis spontan de sutele de romani din sala a constituit un vibrant raspuns la necesitatea unirii romanilor din diaspora intr-un efort concentrat de a ajuta cit mai mult si mai eficient pe fratii lor din Romania confruntati de momentul istoric de exceptie la care sint supusi acum.
Societatea Viitorul Roman a demostrat dealungul anilor ca numai prin seriozitate si altruista colaborare se pot realiza actiuni si programe de inalta tinuta care sa ajute la apropierea dintre romanii din sudul Californiei.
Aceste calitati, demonstrate de comitetul organizatoric compus din Stela si Jon Cepoi, Miron si Mildred Bonca, Ana si Cristian Calugarita, Marian Sarbu, Ionela Kloes, Florica Kramar , Viorel Petrescu, Daniela si Roxanne Istrate si Doina Lupascu, au fost subliniate de amabila remarca a ambasadorului Rosapepe, care a apreciat aceasta gala ca fiind cea mai reusita manifestare culturala romaneasca la care a participat de la numirea sa ca ambasador in Romania.
Evenimentul a fost de asemenea complimentat prin prezenta reprezentantilor ziarelor Meridianul Romanesc, Universul, Origini, Los Angeles Times, Time Magazine, a studioului de film Noel Yung TV, cit si prin scrisorile de felicitare trimise de guvernatorul Gray Davis, primarul Richard Riordan, superviser-ul Mike Antonovici si congressmanul Bob Sherman.
Cristian Calugarita