Mă gîndesc adesea că, în ciuda confortului climateric cu care sîntem răsfățați în sudul Californiei, îmi lipsește roata capricioasă a anotimpurilor europene. Vîltoarea umorilor omenești, temperamentul coleric sau flegmatic, toate par a fi fost influențate, în ani lungi de istorie a ceea ce filosofii numeau “anima mundi”, de ploi sau cețuri, învăluind răsărituri trandafirii sau apusuri înfocate. În zona orașului Los Angeles, binecuvîntată, în mare parte a anului, de temperaturi ideale ființei umane, instalarea primăverii devine un proces de o subtilitate exasperantă; florile noi cu parfumuri nestăvilite se insinuează în viața noastră pe furiș, ca o vrajă a simțurilor. Fără să ne dăm seama, devenim treptat mai optimiști, mai fericiți, scuturîndu-ne de acel otium indus de iarna umedă și rece. Cum ar spune Robin Williams,”în primăvară natura strigă: “să înceapă petrecerea!”
La “Viitorul Român”, spiritul înnoitor al primăverii s-a manifestat plenar prin două evenimente de anvergură. Astfel, în după-amiaza năucitor de caldă a duminicii de 28 aprilie, grădina înecată în culorile florilor tinere și vegheată de liziera arborilor bătrîni a familiei Kloes a găzduit o seară în onoarea noului Consul General al României, domnul Eugen Chivu, care a venit însoțit de soția și fiul său. În atmosfera de o eleganță relaxată, amintind de garden party-urile anilor ’30, cei aproximativ 60 de participanți au fost întîmpinați de cuvîntul de bun-venit al gazdei, doamna Ionela Kloes, președintele Societății Culturale “Viitorul Român”, care a reamintit tuturor de misiunea emblematică a societății, aceea de a promova constant, de 87 de ani, valorile culturale și umane în sudul Californiei. Serata a fost onorată și de prezența doamnei Mary Ann Lutz, primarul orașului Monrovia, care a avut amabilitatea de a-i înmîna domnului Consul General un Certificat de Recunoaștere (“Certificate of Recognition”). Tot un Certificat de Recunoaștere i-a fost trimis domnului Eugen Chivu și de catre doamna Judy Chu, Congresswoman în Congressional District 27 (certificatul i-a fost prezentat domnului Consul General de către doamna Kloes). În discursul său de mulțumire, oaspetele de onoare, domnul Consul General Eugen Chivu, s-a arătat onorat de primirea cordială din partea “Viitorului Român”, asigurîndu-i pe cei prezenți de toată disponibilitatea sa și a Consulatului din Los Angeles în scopul sprijinirii eforturilor de conservare și promovare a mediului cultural românesc. Domnia sa a mai mulțumit și doamnei primar Lutz pentru participare și distincția acordată.
Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat doamna Mihaela Deaconu, Consulul României la Los Angeles, domnul Gabriel Duțu, Consul Economic la Los Angeles, cu soția, actorul Tudor Petruț, scriitoarea Aura Imbarus, Comitetul de conducere, membri și prieteni ai Societății “Viitorul Român”. S-au servit gustări variate și apetisante, participanților fiindu-le oferit vinul roșu-revelație al serii, al cărui buchet subtil a fost sesizat de cunoscători și nu numai. E vorba despre CoCoBon al doamnei Georgetta Dane, Master Winemaker și sponsorul seratei.
Întîlnirea s-a prelungit pînă spre seară tîrzie, atmosfera de garden party fiind armonios completată de calitățile amfitrionice impecabile ale familiei Kloes.
Victor Hugo vedea primăvara ca pe un “tandru și sălbatic mister”, atunci cînd tristeti, doruri si frustrari hiberninde in vagaunile iernii de afara si din noi isi reîmbracă veșmînt de zîmbet și speranță. Tot primăvara a îmbarcat Societatea “Viitorul Român” într-o nouă aventură culturală, de data aceasta în postura de “supporing sponsor” al prestigiosului Festival al Filmului Sud-Est European (SEEFEST), care s-a desfășurat la Los Angeles între 2-6 mai 2013. Deschiderea de gală a celei de a opta ediții a festivalului a fost găzduită, în seara de joi, 2 mai, de Writers Guild Theatre din Beverly Hills. Cei aproximativ 500 de participanți, americani și români deopotrivă, au asistat la screening-ul filmului “Despre oameni și melci” al regizorului român Tudor Giurgiu, care a fost de altfel prezent în sală și a răspuns ulterior întrebărilor publicului extrem de entuziast. Filmul a delectat prin sinceritatea mesajului și autenticitatea redării atmosferei tragicomice a societății românești postdecembriste, precum și prin momente de o neașteptată prospețime a răsturnărilor de situații ilare. Prezentarea filmului a fost sponsorizată de Ștefania Magidson și Fundația “Blue Heron”, în vreme ce organizatorul principal al SEEFEST a fost, începînd cu 2013, scriitorul, cineastul și regizorul Iulian Andrei. Printre sponsorii români ai acestui prestigios eveniment cinematic s-au numărat, alături de Societatea Culturală “Viitorul Român”, Consulatul României la Los Angeles, precum și Mary și Peter Gross. Gala decernării premiilor SEEFEST, desfășurată pe 6 mai 2013 la Bridges Theatre al UCLA, a marcat o nouă încoronare a excelenței creatorilor de artă cinematografică români: regizorul Tudor Giurgiu a primit premiul “Bridging the Borders” pentru cel mai bun film de lung metraj, în vreme ce reputatul regizor de teatru Silviu Purcărete a fost premiat pentru cel mai bun film de debut cu “Undeva în Palilula”.
Primăvara a debutat optimist la “Viitorul Român”, cu noi începuturi, noi prieteni, proiecte noi și incitante. Dacă e adevărat că antecamera verii e percepută ca o reflexie a sufletului omenesc, trebuie să ne așteptăm la evenimente culturale de un crescînd entuziasm și anvergură în sudul Californiei.